De Perfecte Sales Pitch: 10 Gouden Regels voor Succes in 2023

De traditionele benadering van verkoop volstaat niet meer in 2023! Vandaag de dag draait het om het
Geschreven door
Jan Bossier
Gepubliceerd op
12/11/2023

De traditionele benadering van verkoop volstaat niet meer in 2023! Vandaag de dag draait het om het aantrekken van kopers, niet om het opdringen van diensten en producten. Kritischer dan ooit tevoren, zullen potentiële klanten niet zomaar in jouw innovatieve ideeën geloven. Vertrouwen moet verdiend worden, en met de overvloed aan informatie die voorhanden is, is dit een uitdaging.

Tegelijkertijd raken kopers vaak verdwaald in de storm van informatie. Als sales professional of ondernemer is het jouw taak om binnen enkele minuten het vertrouwen te winnen en hen het gevoel te geven dat hun belangen bij jouw dienst of product met absolute prioriteit worden behandeld.

Moderne kopers verlangen naar autonomie en hebben een afkeer van opdringerigheid. De kunst is om een zaadje van overtuiging te planten en het te laten bloeien alsof het hun eigen idee is. Vergelijk het met de meest inspirerende leraar: niet degene die je overlaadde met feiten, maar degene die je inzichten gaf die een leven lang meegaan.

Dit vormt de essentie van een effectieve sales pitch in de hedendaagse wereld. Om jou te helpen, presenteren we hier 10 onmisbare richtlijnen voor het behalen van succes. Ontdek hoe je een onvergetelijke indruk maakt en de harten van je doelgroep verovert. Je wilt immers niet zomaar verkopen; je wilt verleiden en overtuigen!

1. Het gaat niet over jou 

Het is een open deur intrappen: niemand zit te wachten op een monoloog over hoe geweldig jij bent en wat je allemaal hebt bereikt. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk is het niet zo evident. We koesteren onze prestaties als kostbare juweeltjes.

Echter, wat jouw klant écht wil horen, is het verhaal over zijn of haar 'kindje' en hoe jij kunt bijdragen aan de groei ervan.

Een succesvolle sales pitch draait om de business van jouw klant, niet om een eigen lofzang. Vergeet de zelfbewieroking en richt de spotlight volledig op jouw klant. Wat doe jij om het succes van hun onderneming te vergroten, want daar draait het uiteindelijk om! 

2. Jouw klant is de held van het verhaal

Een onweerstaanbare sales pitch is een meeslepend verhaal, waarin jouw ideale klant de  hoofdrol speelt. Stel je voor: een wereld waarin zij de hoofdrolspeler zijn, omringd door uitdagingen die je subtiel schetst of gevaren waar je voor waarschuwt, nog onzichtbaar voor hun eigen ogen. Wie de toekomst lijkt te kunnen voorspellen, heeft onmiddellijk alle aandacht.

En daar kom jij in beeld, niet als een verkoper, maar als de betrouwbare gids die hen veilig door de storm zal loodsen. Je presenteert jezelf als iemand die de weg al talloze keren met succes heeft bewandeld, met anderen in precies dezelfde benarde situatie.

Dit is precies wat jouw klant wil horen: een verhaal waarin zij de held zijn en jij de ervaren gids die hen naar de overkant leidt. Laat zien dat jij de weg kent, en je zult merken dat je klanten staan te popelen om met jou mee op avontuur te gaan. 

3. De woorden "ik" & "wij" zijn taboe!

Een praktische tip die je meteen kan toepassen in jouw volgende sales pitch! Als je in de eerste paar minuten van je pitch "ik" en "wij" vermijdt als de pest en ze vervangt door "jullie" en "jij", dan creëer je automatisch een pitch die volledig afgestemd is op jouw klant.

Tuurlijk, soms ontkom je er niet aan om "ik" of "wij" te gebruiken. Maar doe dat dan in het kader van de uitdagingen die je ziet voor de business van jouw klant. Bijvoorbeeld: "Wat ik zie is dat bedrijven een rem in de groei ervaren door een gebrek aan beschikbaar verkooptalent."

Vergeet de standaard "Wij zijn al x aantal jaren dit, ik kreeg dit idee toen..."-aanpak. Laat dat achterwege en plaats je klant in het middelpunt van de actie. Maak indruk  zonder het gebruik van de "verboden" woorden. Jouw klanten zullen er dol op zijn!

4. Spreek de taal van jouw klant

Taalvaardigheid is één van de meest onderschatte vaardigheden van een toppers in sales. En dan bedoel ik niet dat je een meester in welsprekendheid moet zijn, maar eerder dat je het talent bezit om de taal van jouw klant te begrijpen en feilloos te imiteren.

Elk vakgebied heeft zijn eigen geheime codes en jargon. Als jij die taal spreekt, ben je niet zomaar een verkoper; je bent één van hen. Je laat zien dat je hun wereld door en door begrijpt.

B2C-helden zeggen weleens dat ze als echte kameleons moeten zijn, razendsnel schakelend om de communicatiestijl van hun klant over te nemen. Het draait allemaal om aanpassingsvermogen.

Dus, praat altijd in termen die jouw klant niet alleen begrijpt, maar die ook vertrouwen opwekken. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar minstens evenveel om hoe je het zegt.

5. Toon dat je de business kent

Jouw klanten en potentiële klanten zijn niet alleen goed geïnformeerd, maar vaak ook over-geïnformeerd. Ze zijn overspoeld door een tsunami van rapporten, data, reviews, meningen en oplossingen. Het resultaat? Cognitieve overbelasting en stress waardoor beslissingen op de lange baan worden geschoven.

Wat ze echt nodig hebben, is een expert die als een lichtbaken door de chaos schijnt, iemand die hen snel en efficiënt naar de juiste oplossing leidt. Dit vraagt niet alleen om een grondige kennis van je eigen product of service, maar ook om een brede blik en een scherp inzicht in markttrends, evoluties, en toekomstige ontwikkelingen.

Voor B2C-professionals: ken de markt als je broekzak, inclusief alle ins en outs van je concurrenten. Wees niet bang om openlijk te praten over zowel de voordelen als nadelen van de concurrentie. Dat wekt pas echt vertrouwen op!

6. Maak de oplossing super eenvoudig

In een steeds complexere wereld kan een beslissing nemen voor kopers aanvoelen als Russische roulette. Niets is frustrerender dan stil blijven staan, maar een foute beslissing kan mogelijk rampzalig zijn. 

Daarom is het van essentieel belang om jouw pitch te larderen met zekerheid. Laat zien dat je niet alleen praat, maar ook echt “skin in the game” hebt. Toon aan dat je er alles aan doet om de reis zo soepel mogelijk te maken voor de kopers.

Jouw taak? Kopers het vertrouwen geven dat de droomuitkomst slechts een handtekening verwijderd is.

7. Speel in op dreigend verlies

Vertellen wat je kunt winnen is fantastisch, maar wij gaan een stapje verder. We gaan ook bespreken wat je zou kunnen verliezen in het snel veranderende speelveld van de markt. 

Geen paniek, we gaan niet zeggen dat je huidige oplossing niet deugt. Wat we wél gaan doen, is laten zien dat wij begrijpen hoe het spel gespeeld gaat worden in de nabije toekomst.

Het idee? Dreigend verlies zet mensen altijd meer in beweging dan het vooruitzicht op een beperkte winst. Geef jouw klanten het gevoel dat ze bij veilig kunnen spelen de steeds veranderende markt.

8. Gebruik data voor "rationeel" gevoel

Kopers nemen beslissingen vaak op gevoel, maar achteraf proberen ze die keuze altijd rationeel te verantwoorden. Slimme zet om die neiging tot rationaliseren alvast een duwtje in de juiste richting te geven in jouw sales pitch.

Hoe? Voed die honger naar logica met een gezonde dosis feiten en cijfers. Gebruik data als je geheime wapen om de voordelen van jouw oplossing te onderstrepen. Een data-driven approach geeft kopers de objectieve ondersteuning die ze nodig hebben en versterkt de rationalisering van hun besluitvorming.

Het resultaat? Een pitch die niet alleen het hart van de koper raakt, maar ook zijn verstand. 

9. Geef inzichten, geen features

Feature dumping, is de absolute 'deal-breaker'. Niemand zit te wachten op een eindeloze opsomming van productkenmerken, die ze waarschijnlijk al online gelezen hebben. Het enige wat je daarmee bereikt? Een toename van cognitieve stress.

Dus laten we het anders aanpakken: focus op het delen van waardevolle inzichten in plaats van simpelweg productkenmerken op te sommen. Hoe kan je jouw business laten groeien met onze service en dus jouw dromen bereiken.  

Het resultaat? Een pitch die niet alleen informatief is, maar ook echt boeiend en relevant voor jouw klant. Die hem zo enthousiast maakt dat hij het er met vrienden en familie over heeft. 

10. Vermijd de buzz 'revolutionair, uniek...'

Het internet loopt over van holle superlatieven en overdreven beweringen. Ik zou zeggen “get real”. Klanten hebben geen zin meer in luchtige praatjes; ze willen concrete resultaten en doortastendheid.

De landing om de maan was een mijlpaal in de geschiedenis, ben je zeker dan jouw service op product op dezelfde hoogte staat?

Conclusie

In de snel veranderende wereld van sales draait het niet meer om de traditionele aanpak; het gaat om het winnen van de klant, niet om het opdringen van producten. Met kritische en geïnformeerde kopers is vertrouwen verdienen een uitdaging. De kunst is om in enkele minuten het vertrouwen te winnen en de klant het gevoel te geven dat hun belangen bij jou prioriteit hebben.

Deze 10 gouden regels vormen de sleutel tot succes:

  • Het gaat niet over jou: Richt de spotlight op de klant, niet op zelfbewieroking.
  • Jouw klant is de held: Vertel een verhaal waarin zij de hoofdrol spelen en jij de gids bent.
  • Taboe op "ik" & "wij": Vermijd deze woorden in de pitch en richt je volledig op de klant.
  • Spreek de taal van jouw klant: Begrijp en imiteer hun taal om vertrouwen op te bouwen.
  • Toon businesskennis: Begrijp de overinformatie en bied leiding in de chaos.
  • Maak de oplossing eenvoudig: Bied zekerheid en maak de reis voor de klant soepel.
  • Speel in op dreigend verlies: Benadruk wat er verloren kan gaan in de veranderende markt.
  • Gebruik data voor "rationeel" gevoel: Voed het verlangen naar logica met feiten en cijfers.
  • Geef inzichten, geen features: Focus op waardevolle inzichten, niet op opsommingen van kenmerken.
  • Vermijd buzzwoorden: Wees authentiek, vermijd holle superlatieven en concentreer je op echte waarde.

Deze regels bieden de sleutel tot het creëren van een onvergetelijke en overtuigende sales pitch die niet alleen klanten aantrekt, maar ook een blijvende impact achterlaat. In 2023 draait het niet alleen om verkopen; het draait om verleiden en overtuigen op een manier die de klant echt raakt.

Lees ook: